21 augustus 2019

“Al bijna 30 jaar ‘gelukkig getrouwd’ met King”

Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat MCC het levenslicht zag. Als een van de eersten in Nederland ging MCC een samenwerking aan met King. Die samenwerking bestaat nog altijd. Wilfred van der Lee, sinds 2007 eigenaar van MCC, implementeert nog dagelijks met veel plezier King Software bij klanten. Hij legt graag uit hoe dat in zijn werk gaat.

Match made in heaven

Wilfred belandde in 1998 bij MCC, toen het nog Mulder Computer Centrum heette. In die tijd knutselde hij hobbymatig wat met computers en kwam daar wel eens wat spullen halen. Wilfred: “De heer Mulder vroeg me op een dag of ik naast mijn studie Administratie en Economie wat bij hem wilde komen werken. Dat bleek een ‘match made in heaven’, mede omdat ik toen voor een aantal mensen met behulp van King software al de boekhouding deed. Na mijn studie ben ik in dienst getreden als eerste vaste medewerker. Het jaar daarop ben ik echt met implementeren begonnen. Eerst alleen de financiële module en na de introductie van de Windows-versie van King Software ook die voor logistieke, groothandels en productiebedrijven.”

Effectief inregelen

“Meestal legt mijn collega André van Ramshorst het contact met een klant waarna ik bij die klant een uitgebreide demonstratie van King software verzorg. Dus hoe kun je ermee werken, welke informatie kun je er allemaal uit halen en dergelijke. Tijdens een intensieve inventarisatie, waarbij ik ook bij de klant over de vloer kom, breng ik vervolgens alle relevante processen in kaart. Ook haal ik met hulp van een medewerker met een brede kennis van het bedrijf boven water waar alle data vandaan wordt gehaald, wie wat doet et cetera. Daarna regel ik King software per afdeling zodanig in dat alle gebruikers zo kort mogelijk met zaken bezig zijn die niet productief c.q. rendabel zijn. Minstens zo belangrijk zijn de vele rapportagemogelijkheden waarmee klanten vrij eenvoudig inzicht krijgen in waar het wel, en vooral waar het niet goed gaat.”

Van stamgegevens tot lay-out factuur

“Operationele medewerkers worden bewust al in een vroeg stadium bij de transitie betrokken. Niet alleen om ze niet te ‘overvallen’, maar ook omdat zij er het meeste mee gaan werken en er vaak ook het meest vanaf weten. Na gebruikerstrainingen en het werken in een testomgeving gaat de boel, meestal de eerste van de maand, live. Daar ben ik zelf ook bij aanwezig om eventuele brandjes direct te kunnen blussen en vragen te beantwoorden. Het is per slot van rekening wel wat meer dan wat stamgegevens invoeren. Dat loopt van de lay-out van facturen en e-mails tot rapportages maken. Na een paar maanden volgt een vervolgtraining waarbij gebruikers vrijwel altijd verrast zijn hoeveel er in King Software allemaal nog meer mogelijk is.”

De prullenbak in

“Zo had ik destijds een klant die ervan overtuigd was dat een bepaald product zijn paradepaardje was. En dat ook beslist moest blijven. Na de implementatie van King Software bleek echter dat die aanname de prullenbak in kon, want het betreffende product was dik verliesgevend!“ Eigenlijk zou Wilfred ook graag meer tijd besteden aan leidinggeven. Goede King-consultants zijn echter even zeldzaam als successen van president Trump. “Zo effectief, gebruiksvriendelijk en kostenbesparend als King Software voor klanten is, zo veelomvattend is het voor een consultant om het systeem in de volle breedte onder de knie te krijgen. We hebben zelfs iemand gehad die bij de ‘big four’ had gewerkt. Ook die moest op een gegeven moment de handdoek in de ring gooien. Maar de aanhouder wint. Dat mag je na dertig jaar wel van jezelf zeggen, toch?“