22 oktober 2018

I like to move it, move it. You like to, ‘move IT’?

U kunt hem vast wel, dat opzwepende liedje uit de kinderanimatiefilm Madagaskar. Vrolijk, grappig en volkomen onschuldig. We moesten eraan denken bij het schrijven van deze blog over uitbreiding c.q. verhuizing van bedrijven en de bijkomende ICT-problematiek. Als u die niet goed voorbereidt, bijvoorbeeld door uw ICT-partner niet of te laat in de plannen te betrekken, kan dat een stuk minder vrolijk en onschuldig aflopen dan bij onze animatievriendjes.

Nutteloos

We zien het vaak gebeuren bij succesvolle 2e- of 3e-generatie familiebedrijven. Niet zelden zit het bedrijf in de buurt van het woonhuis en gaat men wegens uitbreiding verhuizen naar een al dan niet nieuw pand op een bedrijventerrein. Aan ‘alles’ is gedacht: de eventuele projectontwikkelaar, de aannemer, de financier, architect en zelfs het meubilair. Nou ja, bijna alles. Want die andere architect, die van de ICT-infrastructuur, weet nog van niets. Dat kan duur komen te staan want hoe zit het op de nieuwe locatie met bekabeling en draadloze verbindingen? Is de ISDN-centrale nog in gebruik die volgend jaar september nutteloos wordt? En, zeker als van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om naar de cloud te gaan: hoe snel wordt uw internetverbinding?

Zit-sta bureaus

We willen allemaal het liefst glasvezel maar de ‘verglazing’ is nog lang niet overal doorgedrongen. Of dat voorhanden is, verschilt per bedrijventerrein en is ook nog eens afhankelijk van het heersende gemeentebeleid. Ligt het er niet, dan kunt u zomaar wekenlang zonder komen te zitten. Wat de bekabeling van bestaande panden betreft, is het ook maar afwachten wat je tegenkomt. Dat kan variëren van doorgeknipte tot volledig uit de muur getrokken kabels! Komt uw patchkast in een kelder, dan heeft u extra lange kabels nodig. En misschien wilt u meer flexplekken in de nieuwe situatie, of komen er ergonomische voorzieningen als zit-sta bureaus. Ook dat heeft allemaal consequenties voor de benodigde bekabeling en montage van Pc’s en schermen.

Onnodige kosten

Komen er meerdere locaties, dan heeft dat uiteraard weer gevolgen voor het soort netwerk, het gebruik en delen van applicaties en bijvoorbeeld telefonie. VoIP is met gratis communicatie tussen vestigingen snel interessant, maar dan moet het wel kunnen. We willen u echt niet bang maken maar de post ‘onvoorziene kosten’ kan in de praktijk zomaar oplopen tot 20.000 euro. Of meer. En dat is nog zonder de zekerheid dat de infrastructuur optimaal op uw behoefte is afgestemd. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: betrek uw ICT-partner vanaf de eerste plannen bij uw verhuizing/bedrijfsuitbreiding. Dan eindigt uw verhuizing in lijn met dat andere liedje van Madagaskar: ‘What a wonderful world’. Wie wil dat nou niet?