21 november 2018

Sprechen nous nog wohl the same taal?

ICT-technologie is fascinerend. Daar zijn we het waarschijnlijk wel over eens. Met name (groot)handelsbedrijven en logistieke dienstverleners leunen volledig op effectieve maar ook complexe ERP- en WMS-systemen. Zij zijn in feite, vaak ongemerkt, zelf een ICT-bedrijf geworden. Dat levert nogal eens capaciteitsproblemen op, zeker als je ‘te groot bent voor servet, maar te klein voor tafellaken’. Hoe dan verder?

‘Eén IT’er is géén IT’er’

Waar voorheen meer de nadruk lag op verkoop- en logistiek personeel, moeten deze bedrijven in toenemende mate concurreren met algemene ICT-bedrijven om hun eigen afdeling te versterken. Als er al een IT-afdeling is, want heb je ruwweg tussen 5 en 50 medewerkers, dan kun je je doorgaans sowieso niet meer dan één IT’er veroorloven. Oneerbiedig gezegd geldt in zulke gevallen eigenlijk ‘Eén is géén’. Vaak is dat iemand die wel wat affiniteit met automatisering heeft, maar eigenlijk geen partij is voor de vele toeleveranciers van hard- en software. Opleiden kan, maar is kostbaar en is niet praktisch omdat je dan tijdelijk zonder ‘ICT-afdeling’ zit.

Verleiding

Dat zien we in de dagelijkse praktijk veel mis gaan. Als er al een ICT-dienstverlener is ingehuurd, dan spreekt die vaak weer niet de taal van de softwareleverancier en/of zijn de gemaakte afspraken niet duidelijk. Met andere woorden: de bekende ‘eilandjes’. Ondertussen drukt de marketingafdeling er weer een nieuw project tussendoor met de nodige ICT-implicaties, zoals een webshop, waardoor alles helemaal spaak loopt. Ook is de verleiding soms groot om als B2B-bedrijf via het bestaande platform aan B2C te gaan doen. Zonder daarbij na te denken wat dat voor de onderliggende ICT-infrastructuur betekent.

Kritische vragen

Ieder zijn vak hoor, maar de arme ICT-collega gaat daar zeker niet jonger van uitzien! Die heeft behoefte aan een partij die zowel zijn of haar taal als die van de softwareleverancier(s) spreekt. Een partij die kritische vragen durft te stellen over bijvoorbeeld de toekomstplannen en wat daar allemaal voor nodig is in termen van performance en opslag, agentschappen, personeel en ga zo maar door. Een partij die als geen ander in staat is regie te voeren en zodoende al menige ‘wanhopige’ ICT-medewerker het zicht op het spreekwoordelijke bos heeft teruggegeven. Maar ja, waar vind je zo’n dienstverlener?

Weet u wat? Wij gaan de komende dagen wat balletjes opgooien in ons netwerk en komen hier in de volgende blog graag op terug.