27 maart 2019

Heeft u wel eens een MCC-er ‘in het wild’ gezien?

Lang leve WhatsApp! Of toch niet? Voor veel ouders is het een bron van ergernis dat hun kids veel meer tijd met appen bezig zijn dan goed voor ze is. Als we niet oppassen dan gaat het met ons dezelfde kant op (als het al niet te laat is natuurlijk). De menselijke factor, oftewel ‘echt’ persoonlijk contact, is ver te zoeken. Terwijl dat juist zoveel kan toevoegen, ook in het dagelijks contact met klanten.

Persoonlijk contact

Hoe zeer het gebrek aan verbaal contact de boel kan laten ontsporen bleek gisteren nog bij de zoon van een relatie. Die was al zeker een uur aan z’n mobieltje gekleefd in een vruchteloze poging iets leuks met een vriend af te spreken. Tot hij ‘het licht zag’ en voorstelde om elkaar even te bellen. De vriend in kwestie schrok dusdanig van dat revolutionaire idee dat hij prompt helemaal niets meer van zich liet horen! Wij prijzen ons gelukkig met een klantenkring die persoonlijk contact juist heel belangrijk vindt en zo nu en dan eens een MCC-er ‘in het wild’ wil tegenkomen. Heel vreemd is dat niet want je geeft toch maar even je hele, of gedeeltelijke, automatisering uit handen.

Vaste bezoekfrequentie

ICT is als nooit tevoren mede bepalend voor het succes of falen van bedrijven, dus dan ga je niet over één nacht ijs. Wij hebben als voordeel dat we een vergelijkbare omvang en cultuur hebben als de meeste van onze MKB-klanten. Bij grote ICT-partijen ben je al snel een nummer en is het verloop vaak zo groot dat je zelden langere tijd dezelfde contactpersoon houdt. Veel van onze klanten vragen ook specifiek naar een vaste persoon in wie ze het volste vertrouwen hebben. Los van dit soort ongeplande gesprekken, spreken wij iedere klant minimaal één en liefst meerdere keren per jaar. En tussendoor als het even kan ook op beurzen of andere evenementen. Tijdens die vrij informele gesprekken willen we boven water krijgen waar klanten wakker van liggen, zodat wij weer voor de nodige nachtrust kunnen zorgen.

Soms nee verkopen

Door ook over andere zaken te praten dan het werk komen er vaak automatisch zaken aan bod waar je ook weer iets mee kunt. Zo vertelde een klant, bij wie we de afronding van een project vierden, laatst vol vuur over zijn passie rally rijden. Daarbij liet hij meerdere keren vallen dat hij het zich noch zakelijk noch qua hobby kan permitteren ook maar even onbereikbaar te zijn. We hebben hem geadviseerd om voor zakelijke telefonie in zee te gaan met een partij die op het afgesloten bedrijventerrein waar hij gevestigd is de vaste internetaanbieder is. Maar wel met een goede service. Wij kunnen de verbinding hier niet overnemen en zijn dus ook afhankelijk. Waarom zouden we voor een abonnement van enkele tientjes de andere diensten die wij voor hen verzorgen, namelijk King ERP en online werkplekken, in gevaar brengen?

En zo geven we ook nog eens concreet invulling aan ons motto ‘Voor elke klant een eerlijk en toekomstbestendig advies’.