29 april 2019

Toekomstbestendige ICT: ‘domino voor gevorderden’

Toekomstbestendige ICT. Je ziet de term regelmatig voorbij komen maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Niemand weet immers precies hoe de toekomst eruit ziet, ook wij niet. U kunt er echter wel zoveel mogelijk op voorsorteren. Doet u dat niet, en moet u bij wijze van spreken op het laatste moment nog van rijbaan wisselen, dan kunnen daar brokken van komen. Gelukkig staat u er niet alleen voor.

Van ondersteunende naar strategische ICT

Het is er met de veranderde rol van ICT ook bepaald niet makkelijker op geworden. Natuurlijk zijn er duidelijke verschillen per branche maar in het algemeen is de rol van ICT door de jaren steeds meer verschoven van ondersteunend naar informerend/bedrijfskritisch en zelfs strategisch. In het laatste geval wordt de business gedreven door nieuwe ICT-technologieën in plaats van andersom. Die rol kan zelfs nog per business unit of afdeling variëren. Je zal maar CIO of IT-manager zijn en beslissingen moeten nemen die mede bepalend zijn voor het succes of falen van het bedrijf!

Onderling verweven

Om het allemaal nog lastiger te maken, zijn onderdelen van de bedrijfsvoering zozeer met elkaar verweven, dat (deel)keuzes vrijwel altijd direct invloed hebben op andere aspecten van de bedrijfsvoering. En ook op de daar gebruikte of benodigde technologie. Het is wat dat betreft net een potje domino: niet alleen moet alles overal perfect op elkaar aansluiten, maar als er ergens iets spaak loopt, kunnen er ook andere ‘steentjes’ omvallen. We noemen er een paar:

  • Verwacht u de komende jaren (flinke) groei , dan is een overstap naar de cloud een overweging. Snel op- en afschalen en flexibiliteit, afijn: u kent het wel. Of een hybride cloud, bijvoorbeeld de productie vanwege benodigde netwerkcapaciteit on-premise en de ‘standaard’ kantoorautomatisering in de cloud. Zit u echter in een buitengebied zonder glasvezel of goed alternatief, dan kan de internetverbinding alsnog een ‘no go’ betekenen.
  • Is uw bestaande softwarepakket nog levensvatbaar of wellicht alleen nog in een cloudvariant? En wat is de impact van nieuwe software op de huidige ICT-infrastructuur? En qua compatibiliteit?
  • Welke technologieën zijn er beschikbaar? ISDN wordt momenteel uitgefaseerd en daar zal het niet bij blijven. Komt er lokaal ineens glasvezel beschikbaar, dan biedt dat weer mogelijkheden voor bijvoorbeeld online back-uppen.
  • Hoe is het licentiebeheer geregeld? Wilt u licenties blijven kopen of liever een software-abonnement? En wordt al die software (straks) wel voldoende benut?
  • Verwacht u iets, of meer, te gaan doen met zaken als IoT, AI en ML ? Dan heeft dat weer gevolgen voor uw netwerkcapaciteit en bijvoorbeeld beveiliging.
  • Is er sprake van ketenintegratie en moeten daar ICT-voorzieningen voor komen die op andere partijen in de kolom zijn afgestemd?

Spijt

Bij MCC merken we al jaren dat klanten in toenemende mate op een ICT-partij willen leunen die van al deze markten thuis is. Zoals een transportbedrijf dat onlangs besloot naar de Flevopolder te verhuizen en de huidige server wilde meenemen. Wij vroegen ons daarbij onder meer af in hoeverre het personeel gelet op de reistijd mee zal gaan. Mogen ze bijvoorbeeld eerst thuis opstarten en na de files naar het werk? Hoe zit het met thuiswerken? Uiteindelijk heeft men de verhuizing toch maar aangegrepen om naar de cloud over te stappen. Zo kan men bovendien op zoek naar goedkopere pc’s omdat die minder belast worden. Ze zitten midden in transitie en hebben nu al spijt dat ze niet eerder zijn overgegaan. Zover hoeft het bij u natuurlijk niet te komen…