27 mei 2019

De ‘Brexit-voucher’: ook iets voor u?

De chaos in Europa door de Brexit is compleet. Drie jaar na het referendum is de kogel nog steeds niet door de kerk. Daardoor konden de Britten onlangs ook nog eens naar de stembus voor een parlement waar ze dus niet op zitten te wachten. Een dag later deed premier May iets wat ze volgens velen al veel eerder had moeten doen: aftreden. De onzekerheid blijft en dat is killing. Gelukkig is er voor MKB Nederland ook een lichtpuntje: de ‘Brexit-voucher’.

Subsidie voor Brexit-advies

Deze wordt verleend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en biedt bedrijven subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor hun onderneming. De vergoeding bedraagt 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van € 2.500 ex btw. U kunt een Brexit-voucher aanvragen voor:

  • Advies over alternatieve markten voor de export en/of invoer van goederen en diensten;
  • Het identificeren van gevolgen voor de onderneming op het terrein van logistiek of het vrij verkeer van werknemers, goederen en diensten.

Dat advies is wel tijdelijk, moet heel gericht zijn op de Brexit-problematiek en mag logischerwijs dus geen betrekking hebben op bijvoorbeeld routinematig belastingadvies, gangbare juridische advisering of reclame. Of uw bedrijf in aanmerking komt, kunt u checken op https://www.brexitloket.nl/impactscan

Gevolgen voor supply chain

Wat sowieso duidelijk is, is dat een harde Brexit onder andere betekent dat Britse agrarische producten in de meeste gevallen duurder worden als gevolg van de EU-invoertarieven. Nederlandse bedrijven die dergelijke producten uit het VK importeren, zullen mogelijk op zoek moeten naar andere leveranciers. Exporteert u juist naar het VK, dan kunnen heffingen uw exportpositie verzwakken. Dat geldt onder meer voor rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees, boter en sommige kazen. Handelsketens, die van AGF en just-in-time in het bijzonder, kunnen te maken krijgen met langere levertijden en hogere transportkosten voor goederen van en naar het VK. Prijzen zullen verder stijgen door onder andere meer bureaucratie en btw.

In totaal is er voor het MKB € 4 miljoen aan vouchers beschikbaar. Dat lijkt een aardig potje maar die is snel leeg. Wees er dus snel bij! Kijk voor meer details op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/brexit-vouchers

De onzekerheid en economische schade die nu al her en der wordt geleden, maakt de Britten er internationaal niet populairder op. Onlangs eindigde het VK tijdens het voor Nederland zo succesvolle Eurovisie Songfestival nog op een historische laatste plaats. Toeval?