24 juni 2019

Jonge medewerkers in dienst? Geef ze de ruimte!

‘De jeugd heeft de toekomst’. Dat betekent dus ook dat je als bedrijf de meeste overlevingskans hebt wanneer je voldoende jongeren in de gelederen hebt. En dat je ze als toekomstige klanten op de juiste manier moet benaderen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want we hebben het dan over millennials (ook wel generatie Y, Peter Pan- of achterbankgeneratie genoemd), generatie Z (post-millennials, Centennials, Digital Natives ) of generatie Alpha (of screenagers). Bent u daar nog?

Weinig loyaliteit

Los van het feit dat je niet iedereen in welke generatie dan ook over één kam kunt scheren, slagen ook sociologen en andere experts er niet echt in om eigenschappen te definiëren die vrijwel zonder uitzondering op elke generatie van toepassing zijn. Gelukkig maar, want we zijn immers nog altijd uniek. Toch zijn er kenmerken die relatief veel opduiken en die we ook zelf, of via relaties, constateren. De vraag daarbij is: hoe ga je daar als bedrijf op de juiste manier mee om? Om te beginnen zijn veel jongeren erg kritisch. Ze stellen hoge eisen aan onder andere gebruikte technologie en als iets niet naar behoren werkt, dan is een alternatief (of een alternatieve werkgever!) snel gevonden. Loyaliteit naar werkgevers heeft betere tijden gekend. Zeker in de huidige, krappe arbeidsmarkt iets om heel serieus te nemen.

Geen 9-tot-5 mentaliteit

Ons advies is om dit als gegeven te beschouwen en de nog resterende vervelende of routinematige handelingen in uw bedrijfsvoering te automatiseren. Betrek jongeren ook zoveel mogelijk in hoe u dat vorm geeft. Niet alleen omdat ze al relatief veel digitale basiskennis en -vaardigheden hebben, maar ook omdat ze doorgaans weinig met hiërarchie hebben. Niet vreemd als we kijken hoe we onszelf als ouders steeds meer als ‘maatjes’ van onze kids zijn gaan gedragen. Die opvoeding is indirect ook de reden dan veel jongeren geen 9-tot-5 mentaliteit hebben. Neem het ze niet kwalijk want zij hebben de term 24-uurseconomie niet bedacht. Dat waren wij. De meesten van hen zijn verrassend goed in staat om de vele dingen die ze dagelijks willen doen te combineren. Maar dan wel zoveel mogelijk op de tijd die hen het beste uitkomt. Wellicht een goede reden om flex- en thuiswerken in uw organisatie een boost te geven.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan

Proberen jongeren te begrijpen kan verrassende inzichten opleveren. Je hoort steeds vaker dat jongeren een sabbatical nemen. Dat doen ze in de regel niet omdat ze geen zin hebben om te werken, wat ook wij in alle eerlijkheid wel eens dachten, maar om op zoek te gaan naar zichzelf. En daarmee naar wat ze met hun leven wel, en vooral niet willen. Zij zien namelijk veel oudere collega’s vast zitten in een baan die ze allang zat zijn en die er goed aan hadden gedaan om vroeger ook wat kritischer met hun toekomst bezig te zijn. Uiteindelijk winnen we allemaal, want blije medewerkers zijn doorgaans productieve medewerkers! Omdat we niet de ambitie hebben de langste blog ooit af te leveren, pikken we er nog één punt uit: communicatie. Die vullen ze toch het liefst volledig digitaal in en dat kan contraproductief uitpakken.

Authentiek en speciaal

Niet alleen omdat praten nog altijd sneller gaat (hoe snel ze ook kunnen typen), maar ook omdat verbale communicatie nog altijd belangrijk is om ‘ruis op de lijn’ en vervelende fouten te voorkomen. Zoek daarom, wederom: samen, naar het meest geschikte chatmedium (bijvoorbeeld Office 365 Teams) en doe bij complexere zaken eens wat meer met videoconferencing. Bovenal willen jongeren authentiek en speciaal zijn. Dat is dan gelukkig weer iets wat we allemaal herkennen. Geef ze daarom, binnen noodzakelijke grenzen uiteraard, de ruimte om zaken op hun eigen manier vorm te geven. Dan komt het uiteindelijk met die loyaliteit ook wel goed.