8 juli 2019

Leve het succes! Maar waar is de passie gebleven?

Kunt u ook zo genieten van mensen die heel enthousiast over hun werk praten? Dat kan in het groot zijn, denk aan de Musks en Zuckerbergs van deze tijd, maar net zo goed de lassende buurman of de kapster om de hoek. Als dit u echter vaak overkomt, dan kan dit ook een signaal zijn dat er iets mis is. Want hoe is het dan met uw eigen passie gesteld?

Met de voeten in de modder

Veel ondernemers starten hun bedrijf vanuit hun passie voor een bepaald vak of branche waarin ze als werknemer werkzaam zijn. Een vrachtwagenchauffeur die een transportonderneming begint, of iemand die kipgerechten bereidt in een tankstation in Kentucky en een wereldwijde fastfoodketen van de grond tilt. Tijdens de groeifase komt vrijwel iedere succesvolle ondernemer op een punt dat hij of zij zo in beslag wordt genomen door het runnen van het bedrijf, dat er nauwelijks of geen tijd meer is om zelf met de spreekwoordelijke laarzen in de modder te staan. En wat dan?

Vol jaloezie

Zelf kennen we ook genoeg voorbeelden in onze eigen klantenkring. Een paar dagen geleden nog spraken we een man die samen met zijn zus het kledingbedrijf van zijn vader had overgenomen. Hij komt al jaren nauwelijks nog achter zijn beeldscherm vandaan, broedend op marketingplannen en zoekend naar innovaties. Om over de administratieve en ICT-ballast nog maar te zwijgen. Tijdens ons gesprek ziet hij vol jaloezie zijn zus de auto vol laden met kleding op weg naar een klant. Gek wordt hij ervan! Een andere klant, eigenaar van een fouragebedrijf dat hooi, gras en voerstroo levert, had in feite meer geluk. Die kreeg van een concullega het aanbod om diens bedrijf over te nemen en kreeg in elk geval nog de waarschuwing mee dat hij over een paar jaar nooit meer op de trekker zou zitten.

Proactieve automatisering

Klanten helpen met hooien, zoals in de begintijd, kon hij al helemaal uit zijn hoofd zetten. Zo ver hoeft het echter niet te komen. Met een goed georganiseerde backoffice, dito medewerkers en proactieve automatisering valt nog veel efficiency te winnen. Met een beetje geluk, en een goede ICT-partner uiteraard, komt er op die manier toch nog wat tijd vrij om zelf weer eens ouderwets de handen uit de mouwen te steken. Door wat vaker op de werkvloer te vertoeven, heeft u bovendien eerder in de gaten wat daar veranderd is. En wat er eventueel nog beter kan. Waar u dan vervolgens weer mee verder kunt. Maar ja, u heeft dit natuurlijk allemaal allang geregeld. Toch?