5 augustus 2019

Ik ga op reis en ik laat achter…

In ons vorige blog boden wij u onze hulp aan tijdens de vakantie van uw ICT-medewerker(s). Kiest u ervoor om toch op directe collega’s te vertrouwen, dan is het zaak deze zo goed mogelijk voor te bereiden. Probleem is dat met de verlofganger ook de kennis op vakantie is. Een kopie van diens hersenpan maken is vooralsnog alleen mogelijk in de Netflix-serie Black Mirror. Met een beetje inspanning en de hedendaagse technologie komt u echter ook een heel eind.

Handgeschreven stroomschemaatje

Overigens gaat het niet alleen om puur operationele (al dan niet ICT-gerelateerde) werkzaamheden, zoals pak ‘m beet de verwerking van een retourzending of het volgen van een weborder. Achterblijvers voorbereiden op storingen en andere onvoorziene zaken die de continuïteit in gevaar brengen, is minstens zo belangrijk. Ja, daar hebben we procedures en protocollen voor. En nee, die blijken we op het moment suprême toch vaak niet te hebben. Als er al iets is, dan met beetje geluk een handgeschreven stroomschemaatje of, met nog meer geluk, een heuse schermafdruk. Komt u documentatie tegen die is opgemaakt met behulp van software als Oxygen, DITAToo, Camtasia of MadCap Flare dan heeft u de jackpot gewonnen!

Gecentraliseerd video management

Genoemde tools zijn in feite bedoeld voor professionele, technische schrijvers. Voor de ‘gewone’ zakelijke kennisoverdracht adviseren wij het gebruik van video streaming. Die markt is inmiddels overspoeld met veelal gratis apps. Een Google-search levert namen op als VivaVideo, Animoto, GoAnimate, Magisto, iMovie en Cute CUT. Met name uit beveiligingsoogpunt en omwille van de compatibiliteit geven wij zakelijk de voorkeur aan Microsoft Stream. Stream is in feite één gecentraliseerde plek voor veilig video management met ingebouwde intelligentie. Het is onderdeel van Office 365 maar kan ook stand-alone draaien.

Gezichtsherkenning

Het mooie van Stream is verder dat gesproken woord automatisch in (meertalige) tekst/ondertiteling kan worden omgezet. Hierdoor kunnen collega’s c.q. achterblijvers zeer gericht zoeken op thema of onderwerp. Met de juiste sleutelwoorden schiet het programma zelfs meteen naar het punt in de video waar deze worden uitgesproken. Hadden we gezichtsherkenning al genoemd? Het moet niet gekker worden. Op vakantie zijn was altijd al leuk. Met vakantie gaan en zelfs achterblijven is op deze manier ook steeds minder een straf…

Wat het voor u ook precies wordt: MCC wenst u allemaal een fantastische vakantie toe!