9 januari 2020

Ook bij MCC hebben we ons lesje wel geleerd

We zijn met z’n allen in 2019 weer een stuk wijzer geworden. Ook, en misschien wel vooral, op ICT-gebied. Bij sommige partijen moest daarvoor eerst het nodige vreselijk fout gaan. Zo waren er de traditionele blunders bij de overheid, waar mislukte ICT-projecten bij de NVWA en de politie een strop van ruim 100 miljoen opleverden. ‘Missertjes’ van een paar miljoen, zoals het DigiInhuur-project, zijn daarbij zelfs te verwaarlozen. Maar hoe kwamen bedrijven er eigenlijk vanaf? En u? En wij?

Calamiteiten

Ook in het bedrijfsleven wordt uiteraard wel eens een plank misgeslagen. Zo haalde British Airways het nieuws doordat het computersysteem uitgerekend in de drukste maand van het jaar plat ging. Met meer dan honderd gecancelde en nog veel meer vertraagde vluchten tot gevolg. Ook Facebook deed weer van zich spreken en nu eens niet vanwege schendig van privacyrechten, maar omdat foto’s en video’s niet konden worden geladen of er überhaupt geen verbinding was. Idem voor WhatsApp en Insta. Dergelijke calamiteiten zijn gelukkig aan onze eigen deur voorbij gegaan, maar ook bij MCC gaan we bepaalde zaken iets anders aanpakken.

Verleiding weerstaan

We hebben ons voorgenomen om niet toe te geven aan de verleiding om teveel tegelijk te willen. Dat is namelijk alleen al met het oog op de krappe arbeidsmarkt een onhaalbare kaart. Bovendien kan dat ten koste gaan van bestaande, vaak langdurige relaties en dat is wel het laatste wat we willen. We moeten dus wat meer geduld hebben en dat is niet makkelijk als je snel vooruit wilt. Het biedt tegelijk ook kansen, bijvoorbeeld om eventueel ‘achterstallig onderhoud’ te plegen en waar mogelijk onze bestaande oplossingen en ICT-omgeving nog robuuster te maken. En wat zijn de lessons learned binnen uw organisatie?

Partners onder de loep

Bent u bijvoorbeeld bij storingen snel en adequaat geholpen of juist met een kluitje in het riet gestuurd? Hoe stabiel was uw ICT-omgeving? Zijn uw partners voldoende proactief om uw organisatie klaar te stomen voor de komende vijf jaar? Bent u bijvoorbeeld een groothandel en staat uw meerwaarde in de keten onder druk, dan zou (meer) investeren in ICT wel eens cruciaal kunnen zijn om over vijf jaar überhaupt nog mee te tellen. Denkt uw huidige ICT-partner daar voldoende in mee en hebben ze, net als bij MCC, tientallen jaren ervaring op gebied van productie, handel en logistiek? Volgen zij net als wij ook macro-economische ontwikkelingen op de voet?

Pijnlijke les

Gaat u, tot slot, komend jaar verder met duurzaamheid aan de slag, of schuift u dat nog weer een jaartje vooruit? Om daarmee de vele Greta Thunbergs van deze tijd wederom teleur te stellen. Want laten we eerlijk zijn: als kinderen ons als volwassenen tot de orde moeten roepen, dan is dat al een pijnlijke en beschamende les op zich! Dus maak eens werk van zonnepanelen, een groener wagenpark of recycling c.q. refurbishment van uw hardware. Als wij het kunnen, kunt u het ook!