12 juni 2019

Bedrijfsverhuizing: mag het een ‘pandje’ meer zijn?

Wij herinneren ons de start van MCC begin jaren ’90 nog als de dag van gisteren. Zoals bij veel ondernemers gestart in een garagebox en zien te overleven. In de koude winters en warme zomers zelfs vrij letterlijk. Gelukkig konden we in relatieve rust naar onze eerste ‘echte’ locatie toeleven. Die luxe heeft niet iedereen, bijvoorbeeld als je een groothandel hebt. Dan kun je bijna van de ene op de andere dag ineens moeten uitbreiden of verkassen. Herkenbaar?

Groothandel extra kwetsbaar

Als groothandel krijg je al per definitie snel met investeren in een pand te maken. Als tussenschakel in de keten ben je, eveneens per definitie, extra kwetsbaar. Je bent immers afhankelijk van ontwikkelingen bij zowel de eerdere schakel in de kolom, je leveranciers, als de volgende, dus je afnemers. Willen klanten bijvoorbeeld korte levertijden c.q. zelf minder voorraad houden, en is uitbesteden geen optie, dan heeft dat direct invloed op je magazijn. Die kwetsbaarheid is alleen maar toegenomen onder invloed van internationalisering. Inmiddels komt al 75 procent van de verdiende waarde van Nederlandse groothandels uit het buitenland. Dit wordt alleen maar meer omdat veel klanten van groothandels internationaliseren en groothandels wel moeten volgen.

Businessplan voor (middel)lange termijn

Een rapport van de Rabobank getiteld ‘King of the middle’ (een onbedoelde knipoog naar de ERP-leverancier waar MCC mee werkt) benadrukt het opstellen van een duidelijk businessplan voor minimaal de middellange termijn om te kunnen overleven. Hulpmiddelen daarbij zijn onder meer een SWOT-analyse, DESTEP, uw oor te luister leggen bij trendwatchers en kennisorganisaties die uw branche analyseren. Mocht verhuizing op enig moment de enige optie zijn (om op dan wel af te schalen), dan komen overwegingen als de geografische ligging, bereikbaarheid, expansie en aanpassingsvermogen om de hoek kijken. Niet zelden is dit een uitgelezen moment om ook de bestaande ICT-omgeving onder de loep te nemen.

Proefomgeving

Zodra ook die bepaald is, kunt u – in elk geval bij MCC – een proefomgeving laten opzetten zodat ‘straks’ alles in één keer goed werkt. In een eerder blog getiteld ‘I like to move it, move it. You like to move IT?’ hebben we dit al eens uitgebreid toegelicht. We volgen de markten van onze klanten echter veel breder en u kunt dan ook altijd met ons sparren. Bijvoorbeeld over de te varen koers voor de komende vijf jaar of langer. Op die manier hebben we al relatief veel groothandels naar de volgende levensfase mogen helpen. Maar ook als u werkzaam bent in bijvoorbeeld productie & assemblage, e-commerce, zakelijke dienstverlening of transport, dan kunt u bij ons aankloppen. Zo zijn we dan ook wel weer…

Klik hier voor het complete rapport van de Rabobank met onder meer hulp bij het bepalen van een onderscheidende waardepropositie (en nog veel meer).